miercuri, 2 decembrie 2009

Hai sa ne mintim!

Inca o data mi s-a demonstrat si ieri ca nu am evoluat in ultimii 20 de ani. Lumea se cearta intre Basescu si Geoana de parca ar fi vreo diferenta intre ei. Exista o vorba in batrani - toti o apa si-un pamant!

Pentru cei care sperau la o schimbare, lucrurile s-au cam terminat la primul tur al alegerilor cand dintre cei 12, asa cum erau ei, au ramas tocmai cei doi care fac parte din FSN, acum scindat, dar inca mult prea puternic. Crin nu a dezamagit, ci a facut exact ceea ce un politician doreste: sa isi impuna, fara a tine cont de mijloace, punctul de vedere. Solutia Iohannis este si pe placul meu, sunt curios doar cat PSD va fi in acel guvern. As fi placut surprins ca posibilul cabinet Iohannis sa fie format doar din specialisti.

Pana una-alta am avut parte de circ ieri. Si nu ma refer la protestatarii din Piata Operei din Timisoara. Ii rog pe cei care cunosc aceasta piata sa se uite bine pe imaginile existente, filmate chiar si de opozantii marinarului, si sa estimeze sincer cam cate persoane au participat. Erau doar 10 babe? Sa va spun ce am vazut eu: am vazut membrii ai galeriei Poli Timisoara, membrii ai Noiii Drepte, Nationalistii Autonomi Timisoara - grupuri din care cunosc destul de multa lume, cu media de varsta undeva pe la 25 de ani- si destul de multe persoane aleatorii, convinse de catre acestia sa participe la manifestatie. Acestia purtau diverse bannere si steaguri tricolore, probabil ale Republicii Africane Chad. Apoi am vazut un grup de oameni cu steaguri rosii (culmea, niciun steag al preaviolatei Romanii) care incercau sa intre in Piata (imagini filmate de Antena3, nu de mine sau alti necivilizati). Se poate citi destul de clar provenienta lor strict timisoreana: bannere cu PSD Sacalaz si alte comune din zona. Cam aceleasi porcarii pe care le facea si Basescu si era acuzat pana acum in campanie. Apoi mi s-a spus o zi intreaga cum cei din prima categorie sunt simpatizanti ai lui Basescu si ai PDL. Trebuie recunosc ca toti membrii galeriei lui Poli au acasa cate un fular cu Basescu si un poster cu Elena Udrea in camera. La fel cum si la Societatea Timisoara in fiecare zi se intoneaza imnul PDL. Hai sa ne potolim! Cu siguranta ca au participat destui membrii PDL la protest. Dar nu am vazut afise cu Basescu sau PDL. Si ipocrizia a continuat toata ziua tocmai pe posturile de televiziune incriminate de marinar: Antena3 si Realitatea. Au inceput prin a inversa proportiile (3000 de oameni din PSD si 2oo de "simpatizanti PDL"). Apoi s-a continuat prin catalogarea celor care se vedeau in imagini: golani, huligani, necivilizati, manipulati si mai apoi s-a extins chiar la "aceia nu sunt oameni". Parca il revedeam pe Iliescu in 1990. Mai lipsea doar mobilizarea minerilor...

Sa demonstrez scurt de ce NU a fost o manifestatie a PDL: La Timisoara s-au adunat vreo cateva sute de protestatari iar apoi in restul tarii (ii respect pe cei care au iesit sincer in strada si ii trimit la origini pe membrii PDL dintre ei) tot cateva sute. Ei bine, PDL putea aduce mult mai multi. A demonstrat ca are mijloacele necesare chiar la Timisoara, inainte de primul tur electoral. Greseala ii apartine tocmai staff-ului lui Geoana: puteau semna la Sibiu sau la Bucuresti si intreg circul era evitat. Marinarul nu merita gura de aer castigata ieri. Dar cand prostanacul e prostanac, asa se intampla. In mod ciudat, tocmai televiziunile incriminate de Basescu s-au ocupat de dezinformare in legatura cu evenimentele de la Timisoara. Si de catalogari! Daca cei care au strigat impotriva PSD ieri in Timisoara erau animale si golani, atunci ce mama dracului erau cei cu steagurile rosii? Faceti tocmai greseala pe care o face Basescu, cine nu e cu voi e impotriva voastra! Eu am inteles ca Geoana trebuie sa castige alegerile. Dar sa nu se atinga cineva de orasul meu! Zicea doamna Cornea astazi, evident doar pe baza imaginilor de la TV, ca "se vedea pe multe chipuri că erau oameni nu de o calitate bună". Cu tot respectul pentru doamna Cornea dar, ce mama dracului de exprimare e asta? In ce se masoara calitatea unui om? Si parca eram toti egali...
Altii ziceau ca ne facem de rusine pentru ca iesim in strada. Nu tocmai in asta consta democratia? Nu din cauza ca inghitim in loc sa protestam am fost ultimii care au "scapat" de comunism? Si atunci inseamna ca Franta ar trebui sa crape de rusine - acolo oamenii ies in strada aproape in mod regulat pentru a protesta. De cand ma aflu in Germania, saptamanal are loc cel putin o manifestatie de protest. Dar sunt sigur ca si acolo studentii sunt manipulati de mai stiu eu ce forte obscure.

Geoana ar mai fi avut o carte buna de jucat: daca tot i s-a imputat filiera Iliescu si comunismul, putea simplu sa spuna ca el l-a dat jos pe Iliescu din PSD si a reformat partidul. De ce oare nu a afirmat asta? Pe de alta parte, am observat inventarea unui nou stil jurnalistic: cum se cheama specia jurnalistica in care un moderator cu 3-4 prieteni ii pun intrebari unuia din tabara adversa celor 3-4 prieteni si rad fortat la fiecare raspuns al acestia?

Abia astept finalul acestor alegeri. Mi-e sila si indiferent cine va castiga. Ce spunea Basescu in 2004 e valabil si acum: iara trebuie sa alegem intre 2 fosti comunisti. Am observat ca exista o larga majoritate de oameni pentru care comunismul si Iliescu sunt doar chestiuni trecute de mult, total nerelevante astazi. Sa le spuna acest lucru familiilor celor cazuti la revolutie. Cat timp FSN va ramane la putere nu se va afla niciodata vreun adevar despre cele intamplate in 1989 si cine uita nu merita!

Doresc sa ii injur public pe cei care au mintit sau au vorbit urat de Timisoara ieri - muistilor!



Am fost ieri la o petrecere a studentilor romani din Munchen, cu ocazia aniversarii Zilei Nationale. Bucuria lor de a se aduna si a vorbi romaneste, cu tot ceea ce tine de acest lucru, ma bucurat si pe mine. In rest a fost un chef ca orice alt chef, in schimb m-a impresionat ca lumea a venit cu steaguri de diverse marimi si s-a cantat "Treceti batalioane romane Carpatii". Le multumesc cu aceasta ocazie pentru ca isi iubesc tara asa cum este ea.


Nicolae Furdui Iancu Treceti Batalioane Romane Carpatii
Vezi mai multe video din Evenimente



Un comentariu:

Anonim spunea...

AAA, să amintim aici drukerii de la ''vocea porumbelului'', oameni învârstă multi dintre ei, dar hotărâţi şi curajoşi. Respect pentru ei.