miercuri, 18 noiembrie 2009

Curvele virgine


Avem aprox. 4 candidati cu sanse de a intra in turul 2 la prezidentiale. Avem vreo 12 in total. Plecat fiind din tara si in mod ciudat nesatul de mizeria de acasa, am tot incercat sa urmaresc normalele si asteptatele dezbateri si mai ales confruntari intre candidati.

Imi dau inca o data seama ca traim intr-o democratie cu puternice accente predecembriste. La fel cum si in justitie nu te baga nimeni in seama daca nu ai "spate", asa si la alegeri, daca nu faci parte dintr-unul din cele 3-4 partide, nu te baga nici dracu' in seama. Ba mai mult, candidatii cotati cu sanse putine sunt umiliti, trimisi la matinale sau scosi afara de prin institutii.

Am avut pana acum o singura confruntare, intre doar 2 candidati. Un al treilea, raraitul meu preferat, s-a tras pe cur, cum se zice la noi. In mod normal, ca in orice alta competitie, neprezentarea se sanctioneaza cu descalificare. Astept publicul sa ii arunce prosopul si sa il huiduie. Il astept pe Gadea sa termine cu partizanatul, de care sincer nu il credeam in stare, inca am o parere buna despre el, dar termina manca-ti-as sufletelul tau de teolog cu sustinerea lui Geoana, pe zi ce trece mai fatisa! E vreun om intreg la minte si neinteresat in tara asta care are impresia ca intre Traian si Mircea este vreo diferenta? Chiar am uitat toti de FSN?!

Nu il admir pe Antonescu, dar il voi vota din cateva motive, mai mult sau mai putin serioase: l-a batut pe Basescu la dezbatere, nu este rarait, are un program destul de pertinent, a avut curajul sa participe la confruntare, nu a fost in FSN, este dezavantajat de sondajele cretine care apar zilnic, este de dreapta (cel putin declarativ, el si cu partidul dansului), il cheama Antonescu ;)

Toti candidatii cu pretentii sunt speriati. Speriati ca nu cumva cei nehotarati (si multi) sa vina totusi la vot si sa il voteze "pe celalalt". Lucru care se deduce si din evitarea dezbaterilor. Ca niste virgine pe cale sa participe la o orgie, pe care o doresc, dar le e frica sa nu cumva sa primeasca mai mult decat vor da, sa nu fie atacati de prea multi. Da, eu vreau sa ii vad pe toti cei 12 candidati! Nu sunt de acord cu numarul lor cam mare, dar pentru asta avem legea electorala, asa stramba cum e ea - e prea tarziu sa o schimbam. Si daca tot am vrut democratie acum 20 de ani, sa dam oamenilor optiuni. Fie ele si 12 la numar! Sa ii ascultam pe toti. Sa nu imi zica mie careva ca e greu de organizat asa ceva, uitati-va numai ce bine se descurca televiziunile cu diverse showuri cu si mai multi participanti.

Urasc alaiurile de campanie, transformate neologistic in staff-uri. Practic nu prea avem o personalitate puternica care sa candideze. Marinarul vine cu Elene, Boci, Frunze Verzi dupa el, Geoana e tinut ascuns (au invatat baietii din campania lui Nastase), bazandu-se pe proverbiala memorie scurta a poporului nostru; pana si vocalul Vadim a ofilit.

Am auzit din diverse directii ca jocurile ar fi deja facute pentru Geoana, lucru care s-ar potrivi cu jocul obscur facut de el cu stafful aferent. Probabil singura sansa de a scapa de FSN (sangele apa nu se face...) este ca toti nehotaratii sa vina la vot. Sa voteze pe cine ii taie pe ei capul, sa ii voteze pe necunoscuti. Si inca nu inteleg de ce nu folosim CNP-ul si baze de date pentru a evita frauda...

Din punct de vedere al democratiei si al procesului electoral, ne situam cam pe unde erau americanii prin anii 50-60. Lipsesc doar impuscaturile...inca.


Niciun comentariu: